Den gode havren

Havregryn

Havre er ikke bare billig og sunt, men kan også være utrolig godt hvis du er litt kreativ. Bruk havregryn til å lage grøt, kornblanding, pannekaker og brød, eller putt den i smoothien din. Havre passer inn i mange ulike matretter og med sine gode næringsegenskaper hører havren hjemme i et sunt og variert kosthold.

shutterstock_467199074


Kornet er 100% fullkorn og inneholder gode kilder til både karbohydrat, fiber og protein.  I tillegg inneholder kornet vitamin B1, jern, sink og magnesium, der alle bidrar i livsviktige funksjoner i kroppen vår. Dersom du har høyt blodtrykk eller kolesterol, er havre gunstig å innta, da kornet virker både kolesterol-og blodtrykksenkende.

 Vær obs på at det vi kaller “store” havregryn har ulik effekt på blodsukkeret vårt fra det som kalles “lettkokte” havregryn. Store havregryn bidrar til en god metthetsfølelse og stabilt blodsukker, mens lettkokte havregryn tilfører kroppen rask energi og dermed kortere metthetsfølelse. I praksis betyr dette at vi kan føle oss fortere sulten etter å ha spist havregrøt med lettkokte gryn, enn det vi blir av havregrøt med store gryn.

 For idrettsutøvere er havregryn en ”must” matvare. Langsom fordøyelse av store havregryn gir stabilt blodsukker over lengre tid og en god energi gjennom harde treningsøkter, mens lettkokte havregryn gir raskt energi og passer derfor godt å spise etter en treningsøkt.  Varier med både store- og lettkokte havregryn og spis det til frokost, lunsj, mellommåltid eller aftens. Se mine oppskrifter på havregrøt under ” Matoppskrifter” .

8 gode grunner til å spise mer havre:

Havre godt for måltidsrytmen og energinivået vårt, fordi kornet inneholder langsomme karbohydrater og fiber som bidrar til et stabilt blodsukkernivå og god metthetsfølelse 

Havre er godt for helsen fordi kornet virker kolesterol-og blodtrykksenkende

Havre er godt for hjerte

Havre komplementerer smaken på mange matretter

Havre er godt for vekten

Havre er godt for en sliten og redusert kropp, fordi lettkokte korn bidrar med rask energi til kroppen

Havre inneholder vitaminer og mineraler som bidrar i livsviktige oppgaver i kroppen vår 

Havre er billig og godtimg_8734

Matretter der det er godt å tilsette havregryn:

Brød

Knekkebrød

Pannekaker

Grøt

Vafler

Boller og annen bakst

Smoothie

Smoothie bowl

Yoghurt

Prøv grove havrerundstykker med gresskarkjerner, eple, sesam og linfrø:14438945_10210950195297098_1827180323_o

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *